Tipărire

camarasu 1Ansamblul folcloric „Fiii Cămărașului” a fost înființat cu intenția de a valorifica și duce mai departe obiceiurile și tradițiile folclorice specifice comunei, ce au fost păstrate cu mândrie de ansamblul vechi, care a activat între anii 1970-1989. Acesta era compus în majoritate din persoane vârstnice, continuatoare ale tradițiilor populare din zona Câmpiei Transilvaniei, și a avut numeroase participări la festivalurile și concursurile naționale de folclor din țară, precum „Cântarea României”.

În anul 2004 este rândul unei alte generații de mici artiști amatori de a duce mai departe tradiția artistică în cadrul comunei Cămărașu, desfășurându-și activitatea în căminul cultural din comună.  Sub denumirea de Ansamblul folcloric „Fiii Cămărașului” – numele  fiind ales pentru că noul ansamblu este format din copii cu vârste cuprinse între 10-25 ani – se reclădește un nou ansamblu cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cămărașu, sub conducerea instructorilor Marchiș Sebastian și Ancuța.
În  anul 2008 membrii ansamblului au absolvit Școala Populară de Artă „Tudor Jarda ” din Cluj-Napoca. Începând cu anul 2014, ansamblul Fiii Cămărașului face parte din ansamblurile recunoscute de Cioff Romania (Consiliul Internaţional al Organizatorilor de Festivaluri de Folclor).
Încă de la înființare, ansamblul folcloric „Fiii Cămărașului” a susținut spectacole de înaltă ținută, a participat la festivaluri locale, naționale și internaționale, a reprezentat cu mândrie folclorul românesc,  cucerind de fiecare dată publicul. La festivalurile concurs la care a participat, ansamblul a câștigat o serie de premii dintre care amintim următoarele:
# Marele premiu „Peștișorul de Aur” - International Cioff Festival, TULCEA (2008)
# Premiul pentru autenticitatea și diversitatea portului popular – Festivalul internațional Peștișorul de Aur, TULCEA (2008)
# Trofeul  „Festivalul Serbările Transilvane” - Festivalul internațional Serbările Transilvane, CLUJ-NAPOCA (2014)
# Premiul pentru virtuozitatea interpretarii dansului popular, SULINA (2015)
# Premiul Special - The Podlasie Octave of Cultures, The 9th International Festival of Music, Art, and Folklore, Bialystok, POLONIA  (2016)
# Premiul I – Festivalul minorităților, Sulina 2018
Repertoriu:
DANSURI:
Suita de dansuri din Cămărașu (Purtata, Învârtita rară, Fecioresc rar, Învârtita deasă)
Suita de dansuri de pe Câmpie (Purtata, Ceardaș, Fecioresc  des, Învârtita iute)
Suita de dansuri Codrenești  (Joc în ponturi, Codrenesc, Țigănesc)
Dans Țigănesc (dans al minorităților rome: fecioresc țigănesc, dans țigănesc de fete, dans țigănesc improvizat)
Fecioresc de pe Târnave (fecioresc rar)
Muiereasca de la Seredei (Socăcițele)
Fetele de la Căpâlna (Purtata fetelor)
Dans Unguresc (dans al minorităților maghiare: Palatkai legenyes - fecioresc, Kalotaszeg szapora - învârtita rapidă)
Suita de dansuri din Moldova (Hora, Coragheasca, Bătuta, Arcanul, Sârba, Țărăneasca)
Șapte Pași
Jocuri din Maramureș (Fecioresc, Bărbătesc, Jurelul Fetelor, Jocul lui Vili, Tropotita)
Dansuri din Oltenia (Hora, Brâu și Sârba)

OBICEIURI:
Obiceiuri de iarnă: Plugușorul, Turca, Ceata de Colindători, Irozii
Obiceiuri de nuntă.

INTERPREȚI:
De la înființare și până în prezent, ansamblul a încurajat și promovat câțiva tineri soliști de muzică populară: Mocean Olimpiu, Adina Varga, Ruxandra Rațiu, Florin Moldovan, Narcisa Balla, Ana Georgeta Balla.
Ansamblul folcloric a participat de-a lungul istoriei sale la numeroase festivaluri internaționale, pe care le vom aminti într-o ediție viitoare a ziarului. Merită însă menționată acum participarea, în luna august, la Festivalul internațional „Ancora Folk 2018”, Portugalia 2018.
Activitatea ansamblului folcloric Fiii Cămărașului este susținută în totalitate de Primăria și Consiliul Local Cămărașu.
Materialul informativ ne-a fost pus la dispoziție de instructorii Ansamblului, Marchiș Sebastian și Ancuța.