Tipărire

primaria iara 2În comuna Iara sunt în derulare multe proiecte, însă pentru unele dintre acestea nu au început lucrările, întrucât documentațiile înaintează greu. „Am început lucrări la Făgetul Ierii, unde avem un proiect pentru calamitățile din 2017. Se fac gabioane la pârâul Făgetul Ierii, lucrarea derulându-se destul de repede. Sperăm să se finalizeze în câteva luni. La intrare în sat, în amonte de Făget, va fi și un bazin de retenție, pentru că o parte din nisipul din carieră se va opri acolo și nu va mai ajunge în sat”, am aflat de la primarul comunei Iara, domnul Ioan Dorin Popa.

O altă lucrare demarată este o extindere de reabilitare cu apă în satul Cacova Ierii. S-a primit o tranșă de bani de la Ministerul Dezvoltării, fiind un proiect prin PNDL. S-a început lucrul la captări și se speră ca într-un an de zile să fie finalizată alimentarea cu apă a celor trei sate: Cacova Ierii, Mașca și Valea Vadului. Primul dintre ele este alimentat pe jumătate; pe deal, care a fost afectat de zona minieră, nu au fost până acum găsite surse de apă din cauza puțurilor forate de mină. Luna aceasta va fi terminată și o reabilitare a sistemului de alimentare pe două străzi: ulița Cacovei și strada Băișorii.
„Mai avem trei proiecte europene, ale căror documentații sunt aproape de final. Se lucrează acum la achiziția unor utilaje în cadrul unui proiect pe Programul Național de Dezvoltare Rurală - PNDR. Este vorba de o vidanjă și un compartiment pentru desfundat, o mașinărie mai complexă care poate vidanja și desfunda canalizările, conductele înfundate.
De asemenea, avem un proiect european de reabilitare a Căminului Cultural, la care suntem aproape de final, la faza de avizare de către AFIR a achizițiilor de lucrări. Sperăm ca în acest an să dăm drumul la documentații și să putem face licitații.”
Se va reabilita drumul comunal DC 105 de la Ocolișel, pe o distanță de șase kilometri. Se vor face asfaltări și regularizarea pârâului Ocolișel cu gabioane și toate cele necesare.
Pentru școli sunt două proiecte mai mari, plus grădinița, la care există un proiect de reabilitare prin AFIR. Aici nu demult s-au semnat contractele și documentațiile merg mai încet.
„La școala cu clasele primare avem un proiect pe PNDL, pentru care s-au făcut deja achizițiile, însă a trebuit să facem licitația de trei ori pentru că nu s-a prezentat nimeni. Urmează să facem selecția și să semnăm contractul pentru reabilitare. La școala gimnazială există un proiect de reabilitare a acoperișului și reabilitare școală, însă din păcate a existat o problemă la sala de sport și lucrările n-au putut înainta. Se reface documentația, întrucât nu s-a putut obține avizul de la ISU din cauza acelei clădiri care n-a avut autorizație de construcție”, a spus primarul comunei Iara.

Refacerea monumentului în memoria minerilor
Ediția din acest an a sărbătorii comunei Iara – prin participanții și invitații ei – a fost una deosebită. „Este greu de apreciat câți oameni au fost prezenți, deoarece baza sportivă e foarte mare și nu i-am concentrat într-un singur loc, am încercat să fie peste tot mese, scaune, bănci, ciuperci gândite pentru ploaie, dar care au fost până la urmă pentru soare.”
Noutatea acestei ediții a fost refacerea monumentului pentru minerii care și-au pierdut viața în subteran și nu numai. A fost terminat cu câteva zile înainte și a ieșit bine, întrucât a lucrat o echipă profesionistă.
„Mulțumim și pe această cale domnului Marton Karoly Gyozo, care se ocupă și de statuia eroului Unirii, Ioan Arion, care va fi mutată din vechiul amplasament în Părculețul Central,” ne-a precizat primarul comunei Iara, domnul Ioan Dorin Popa.

Cupa satelor la fotbal
Echipa de fotbal AS Minerul 2016 se situează pe primele locuri în clasamentul  general la începutul acestei ediții de campionat. Acum se dorește înființarea unei echipe de juniori, deoarece, după cum am aflat de la primarul comunei Iara, „vrem să participăm la un proiect organizat de Asociația Județeană de Fotbal și Federația Română de Fotbal, în colaborare cu AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale), la care ne-am înscris deja, numit Cupa satelor la fotbal. AFIR a organizat pentru mai multe proiecte înființări de baze sportive și noi am avut un astfel de proiect. Urmează să luăm legătura cu FRF pentru a vedea ce condiții sunt, sperăm să fie rezonabile. În general, nu există terenuri standard la sate, cu porți de 5 metri și teren de 70 de metri. Mă bucur că s-au gândit și la copii în aceste inițiative, deoarece sunt mulți copii pe care părinții nu-i pot scoate din casă de la internet, iar sportul înseamnă sănătate. Astfel, am pus anunț, am făcut selecție și am găsit peste treizeci de copii cu vârste între nouă și treisprezece ani, care vin săptămânal la antrenamente. Ne bucurăm că sunt mulți copii și părinți care apreciază ce facem noi vizavi de sport. Primim confirmarea că a meritat să investim în această bază, la care vin și se antrenează mulți copii”, a mai precizat primarul comunei Iara.