barlaReducerea drastică a bugetului, cauzată de noua formulă de calcul a bugetelor locale, anulează practic planurile autorităților locale în ceea ce privește demararea unor noi investiții. Bugetul comunei este anul acesta mai sărac cu aproape 14 miliarde de lei față de anul trecut, iar sumele disponibile nu ajung nici măcar pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare până la finele lui 2015.
”Vom funcționa și noi atât timp cât vom putea încasa bani, când nu vom mai avea încasări, vom opri activitatea. Anul acesta avem doar 16 miliarde de lei în buget, toți din încasări. Nu ajung pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare, avem after-school, cămin cultural, administrație, sunt salarii de plătit... Nici nu se pune problema de noi studii de fezabilitate sau proiecte, nu avem cu ce bani să facem așa ceva”, ne-a declarat primarul Ion Neacșu.
Singurele proiecte care vor demara anul acesta la Bârla sunt cel de amenajare a târgului săptămânal, proiect finanțat cu bani europeni prin GAL, și cel de asfaltare a drumului comunal 137 Malu-Bârla, lucrare ce urmează a fi realizată cu fonduri pe OG 28. Pentru modernizarea acestui drum, Guvernul a alocat 5 miliarde de lei administrației publice locale pentru demararea lucrărilor. ”Probleme vor fi însă la târgul săptămânal, unde Primăria trebuie să pună o cofinanțare de circa 2 miliarde de lei, bani pe care noi nu îi avem în bugetul local. Nu știu cum o să ne descurcăm, singura soluție ar fi rectificarea bugetară, să primim bani în vară”, afirmă primarul Ion Neacșu.

Clase de profesională și liceu în localitate
Începând din viitorul an școlar, la Şcoala Urluieni  se vor înfiinţa o clasă de școală profesională (cu profilul mecanică agricolă) și o clasă de liceu (cu profil agricol). În acest sens Primăria Bârla a obținut în această lună avizul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar. Potrivit autorităților locale, deja mai mulți elevi s-au arătat interesați de înscrierea în aceste clase de școală profesională și liceu. În plus, toți elevii care frecventează cursurile învățământului profesional primesc de la stat o bursă lunară în valoare de 200 de lei.