100Eveniment editorial de excepție, miercuri, 22 iulie, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș și la Căminul Cultural Stolnici. Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici și-a lansat volumul ”Amintiri...Viața la țară  - Stolniciul interbelic”. Reputatul istoric şi-a aşternut pe hârtie amintirile sale despre frumuseţea vieţii la ţară în Stolniciul interbelic şi invită cititorii într-o călătorie în acest univers care l-a fascinat.
La lansare au fost prezenţi academicienii Sabina Ispas şi Răzvan Teodorescu, directorul Institutului de Antropologie, Cristiana Glavce, primarul din Stolnici, Sebastian Pupăză Roșu, directorul Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Filofteia Pally, prefectul Mihail Oprescu și vicepreşedintele CJ Constantin Polexe.

Călătorie fascinantă în lumea Stolniciului interbelic
Istoricul Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost mereu apreciat pentru figura sa carismatică, foarte elegantă. Academicianul este descendent al marilor familii boierești din Muntenia. Mai puțin cunoscut este faptul că istoricul a petrecut 10 ani la moșia familiei din județul Argeș, în Stolnici. Constantin Bălăceanu - Stolnici s-a născut în Bucureşti, la 6 iulie 1923. A absolvit Liceul Ion C. Brătianu, Piteşti (1941), Facultatea de Medicină, Bucureşti (1947), şi şi-a dat doctoratul în Ştiinţe Medicale, în 1968 (Bucureşti). ”Am fost fascinată de această carte care este depănarea unei istorii pe care ai sentimentul că o asculţi. Faptul că îl cunoşti pe autor, ai sentimentul că îl ai în faţă. Este măiestria autorului de a şti să-ţi povestească, este un stil direct, care impresionează auditiv deşi tu citeşti istoria. E incredibilă şi poţi realiza cât de proaspete sunt aceste amintiri. Ai impresia că se petrec lucrurile atunci când le citeşti”, a declarat academicianul Sabina Ispas despre volumul lansat.

”Cred că am reuşit să reînviu o epocă întreagă“
Academicianul Bălăceanu Stolnici a ţinut un discurs presărat cu amintiri din copilăria şi tinereţea sa la Stolnici. ”Am fost încurajat de prietenul meu, Răzvan Teodorescu, să public primul volum despre Bucureşti, care s-a bucurat de succes şi acum cel despre viaţa la ţară, în Stolnici. Prima mea grijă a fost să reînviu viaţa la ţară, cu tradiţiile ei. Cred că am reuşit să reînviu persoane, obiceiuri, aspecte ale vieţii, arta tradiţională, costumele, o epocă întreagă. În conacul de la Stolnici veneau prieteni ai părinţilor, personalităţi ca Elena Văcărescu, Armand Călinescu, Dinu Brătianu etc., iar contactul cu aceşti oameni a fost extrem de interesant pentru noi, adolescenţii, eu şi sora mea“, a povestit autorul.
După evenimentul de la Piteşti, a urmat lansarea volumului la Stolnici, sursa de inspiraţie a academicianului. ”Această carte are o semnificație aparte pentru locuitorii comunei Stolnici, amintind viaţa la ţară, Stolniciul interbelic. Este o perioadă în care academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a stat zi de zi aici, mai precis din 1932 până în 1941, perioadă transpusă în această carte cu toate momentele importante de care Stolnicul a avut parte. Tot în carte se află povestea academicianului Constatin Bălăceanu-Stolnici în perioada în care se regăseşte în Piteşti. Este o prezenţă deosebită pentru noi, dat fiind faptul că a avut o contribuţie desăvârşită la realizarea monografiei comunei Stolnici. Printre atribuţiile mele, cultura este printre cele mai importante. Pentru mine este o mândrie faptul că sunt din comuna Stolnici şi urmaş al celor care au contribuit la bunăstarea acestei localităţi, şi aici mă refer la familia Bălăceanu. Vă mulţumesc tuturor pentru faptul că vă regăsiţi printre noi, într-o zi semnificativă”, a declarat primarul comunei Stolnici, Sevastian Pupăză Roşu.