Tipărire

acorPotrivit Ordonanței de Guvern Nr. 168/08.12. 2022, de la 1 ianuarie 2023, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul plătit din fondurile publice se majorează cu 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022. Ordonanța stabilește și excepții, astfel că indemnizațiile lunare (salariile) pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora se mențin la nivelul aferent lunii decembrie 2022. Această prevedere a stârnit furia primarilor și viceprimarilor din întreaga țară, ale căror salarii vor fi înghețate.
O reacție elocventă în acest sens a avut-o Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România, care le-a transmis membrilor asociației următoarele:

Dragi colegi,
Calamitatea produsă de Guvern împotriva noastră, cu precădere a comunelor, cu precădere în ceea ce privește salarizarea subdimensionată a noastră a tuturor, trebuie să ne determine să avem o abordare unită, fapt pentru care vă rog să acordați tot sprijinul colegilor din aparatul de specialitate al primarului!
Este o acțiune care ne poate aduce ca Guvernul României să înțeleagă că noi, cei de la comune, suntem efectiv, maltratați și mutilați!
Ceea ce a făcut Republica Austria cu România, mi se pare că este mai puțin decât ce face Guvernul României cu comunele sale!
Nu este exclus să mergem și la instanțele internaționale cu cauza noastră, pe deplin obiectivă, a autorităților administrației publice locale a comunelor!”
Mai trebuie menționat faptul că, prin înghețarea indemnizațiilor primarilor și viceprimarilor, secretarii, contabilii dar și alți funcționari nu vor putea profita de mărirea de 10% pentru că, dacă aceasta ar fi aplicată, salariile ar fi mai mari decât ale viceprimarilor, fapt în contradicție cu legea!

Speranța moare ultima!
Anterior Ordonanței 168, în septembrie anul acesta, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, aproba prin lege o ordonanță a Guvernului prin care salariile primarilor și viceprimarilor ar fi urmat să fie mărite cu până la 2.000 de lei. Legea a fost însă contestată de către USR și Forța Dreptei la Curtea Constituțională, acest for anunțând că se va pronunța asupra cererii în ianuarie anul viitor. Miercuri, 14 decembrie, într-o întâlnire solicitată de Asociația Municipiilor din România, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că Guvernul va proceda în conformitate cu decizia pe care o va lua Curtea Constituțională.

Acțiune umanitară, pe 21 decembrie
Miercuri, 21 decembrie, Asociația Comunelor - Filiala Argeș, în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș și Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, organizează o acțiune umanitară în contextul Ignatului. Peste 10 porci vor fi sacrificați, carnea rezultată urmând a ajunge la mai multe cămine de bătrâni. ”Este o acțiune de binefacere, umanitară, prin care noi încercăm, cum este obiceiul creștinesc, să facem o bucurie celor în nevoie, să aducem puțină lumină în inimile celor care nu mai au familii, care sunt în suferință - bătrâni și bolnavi. Carnea donată de primari este exclusiv din producție personală sau achiziționată cu bani proprii.”, ne-a declarat Ion Dumitru, primarul din Albota, președintele ACoR Argeș.

Sărbători cu bucurie, cu căldură în inimă pentru toți membrii și colaboratorii Asociației Comunelor din România - Filiala Argeș!
Fie ca anul ce vine să ne găsească mai uniți, mai determinați în a ne atinge obiectivele care ne-au reunit în ACoR!
La mulți ani!
Asociația Comunelor - Filiala Argeș
Președinte, Ion Dumitru, primar Albota