cicanesti latUna din investițiile derulate în ultimii ani la Cicănești a constat în realizarea unei capacități de producere a energiei electrice pentru consumul propriu al instituțiilor publice și pentru iluminatul public. Este vorba de o centrală fotovoltaică, care a fost dată în funcțiune anul trecut, cu scopul evident de a reduce costurile administrației legate de facturile la energia electrică.

„Într-adevăr, odată cu punerea în funcțiune a centralei, prin faptul că producem și livrăm energie în Sistemul Energetic Național, sumele pe care le achităm pentru consumul de energia electrică la nivel de instituții publice și iluminat public sunt, per-total, mai mici. Din păcate, după estimările mele, investiția urmează a fi amortizată în 15-20 de ani. Asta în primul rând pentru că prețul cu care statul cumpără de la noi această energie este unul impus, cu mult mai mic față de prețul cu care noi suntem facturați pentru consumul aferent instituțiilor publice și iluminatului public. În al doilea rând, la momentul la care noi am demarat această investiție, statul promisese o serie de bonusuri, legate în special de achitarea contravalorii certificatelor verzi. Totul a rămas însă la stadiul de promisiune. Una peste alta, plătim cu aproximativ 2.000 de lei pe lună mai puțin față de perioada dinaintea punerii în funcțiune a centralei fotovoltaice.”, explică primarul Ion Ionescu.
În altă ordine de idei, lucrările la rețeaua de canalizare, obiectiv finanțat prin Măsura 7.2., au fost momentan stopate, urmând a fi reluate anul viitor, când vor fi realizate stațiile de pompare. Odată cu punerea în funcțiune a acestei rețele, care se întinde pe 10 km, locuitorii din Cicănești vor beneficia de canalizare în toată comuna, cu excepția unei mici zone din cătunul Urechești.