corbi 1Fiecare sărbătoare a Fiilor Satului de la Poienărei întărește ideea că dragostea de așezarea natală nu este un mit desuet al istoriei românilor, ci se trăiește în fiecare zi de către oamenii în al căror suflet există credință. Credința, acest filon  al identității noastre i-a reunit acum 16 ani pe câțiva în prima ediție a acestei manifestări, la fel cum le-a călăuzit pașii și i-a întărit pe cei ce au înfruntat închisorile comuniste, pe cei de peste Prut în visul lor de Unire, pe cei ce de-a lungul veacurilor au luptat pentru aceste pământuri și pentru libertate.

Analogiile nu sunt forțate. Căci valoarea unei fapte - fie ea supraviețuirea în detenție sau organizarea de 16 ani a unei întâlniri a Fiilor Satului este în sine aceeași. Nu se măsoară în sacrificiul făcut, ci în însemnătate, fie că vremurile sunt mai aprige sau mai calme. Iar însemnătatea, dorința, efectul, scopul sunt identice: păstrarea spiritului național.
În încununarea acestei idei, pe 17 august, la Poienărei, în prezența ÎPS Calinic, biserica din sat a devenit parohie, prin numirea preotului Claudiu Samoilă, preot paroh.
”Astăzi, biserica din Poienărei a devenit neîncăpătoare. Iată că cel mai important simbol al unei comunități, Biserica, își continuă rostul, menirea de a-i aduna pe toți aici. Să-i mulțumim lui Dumnezeu că acest sat în care m-am născut și în care am crescut și pe care îl iubesc din toată inima a început să prindă din nou viață. Tuturor celor ce-și iubesc țara și neamul și în special dvs, celor care sunteți prezenți astăzi aici, la Poienărei, le spun cu mâna pe inimă și cu lacrimi în ochi că iubirea de neam și țară este totuna cu credința noastră.  De aceea, de fiecare dată, îi comemorăm pe cei care și-au dat viața în lupta anticomunistă, aici, la Poienărei, fiind ultimul bastion  al acestei redute. Iată exemplul pe care l-au dat acești oameni și martiriul lor în numele libertății:  Iuliana Preduț, fiind însărcinată în luna a șaptea, arestată și dusă la Jilava, a fost supusă la chinuri îngrozitoare. Prin puterea credinței a reușit să suporte tortura și să nască o fetiță căreia i-a pus numele Iustiția Libertatea. Să nu-i uităm pe cei care au fost condamnați și care și-au dat viața pentru acest popor: Maria Andreescu, Iustina Constantinescu, Ion Diaconu, Nicolae Iliescu, Maria Gheorghe Popescu, Gheorghe Popescu, Maria Sorescu și Gheorghe Sorescu. Și, nu în ultimul rând, Alexandru Marinescu, ultimul partizan încă în viață, care își plânge durerea în suflet pentru că lucrurile care s-au întâmplat atunci nu au fost puse la loc de cinste.
Iuliana Preduț spunea: ”Credința a fost miracolul divin care a smuls cătușele deznădejdii țintuite pe speranțele noastre în lunga noapte a detenției. Credința noastră veșnic vie, ne-a mântuit”.
Anul acesta e o ediție specială, prin prezența atât de numeroasă: 500 persoane, un record. Prezența PreaÎnaltului este, de asemenea, un moment de bucurie și mândrie. ”, a rostit, emoționat, primarul Virgil Baciu.
corbi 2Poza de grup, mărturie a edițiilor succesive, a marcat și în acest an începutul celei de-a doua părți a manifestării - programul artistic și cea de-a doua ediție a concursului de ciclism. În mijlocul oamenilor, ca la o adevărată petrecere între prieteni și frați, artiștii – maeștri artizani ai dansului și cântului popular, au atins sufletele prin evoluția lor. În afara formațiilor de fluierași și dansuri ai localității gazdă, Corbi, Ciobănașul și Mugurași de Fluier, au stârnit ropote de aplauze: Ansamblul Mărțișorul ( Călușarii) – Corbu, Olt; ansamblurile de dansuri populare și vocal Mugurel și Tălăncuța din Hagimus, Raion Căușeni – Moldova; Formația de dansuri machedonești – Pilisterlu; Creola Stanciu, Maria Man Gheorghe, Nina și Nicu Spînu.
Nelipsiții oaspeți din Moldova, care sunt de-ai casei la Corbi, au vorbit despre Unire, o temă constant acută pentru toți românii, de oricare pate a Prutului. ”Noi încercăm să ne luptăm pentru sufletul nostru, care este român, și ne apărăm cum putem identitatea și granițele. Suntem la o întâlnire ”internațională”. Unul din visurile mele este ca, pe viitor, când venim în România, să fim aceeași națiune. Ne-am pregătit programul artistic cu tot sufletul să vă arătăm bogăția folclorului nostru, cu care ne mândrim” a declarat primarul din Hagimus.
Conducerea administrației a acordat diplome consilierilor locali care au fost alături mereu la această manifestare de suflet, precum și invitaților, colegilor primari din alte localități, veniți ca prieteni și, nu în ultimul rând, bicicliștilor care au concurat la deja cunoscuta cursă care face parte din acest eveniment.