suseni 1Începând de anul trecut, când la Suseni, de Ziua Localității, s-a serbat grandios Centenarul Marii Uniri, organizatorii au gândit că sărbătoarea ar avea mai mare impact și s-ar individualiza la nivel de județ, dacă la fiecare ediție manifestările s-ar desfășura, având central, o tematică anume. ”Ținând cont de faptul că cea de-a XV-a ediție a Zilei Localității s-a ținut în preajma datei de 15 iunie, la 130 de ani de la moartea marelui Eminescu, sărbătoarea de anul acesta, a fost concepută sub egida personalității celui mai mare poet al nostru.”, a declarat primarul Doru Radu.

Pentru că este un eveniment dedicat comunității, în primul rând, cei care și-au adus aportul în special au fost copiii și tinerii. Nu mai puțin de 80 de copii din localitate au urcat pe scenă și au întreținut atmosfera prin surprizele pregătite.
”Spectacolul organizat de elevi, de la vârstele cele mai mici până la tinerii din localitate, jocul de torțe, programul artistic în general, a alcătuit ceva omogen, dedicat operei eminesciene. Poate în acest fel, ne vom întări paternitatea de drept asupra geniului  literar Eminescu, pe care încearcă, mai nou, rușii să ni-l fure. Simbolistica a fost diversă, traversând temele majore ale creației sale: dragostea de țară
(„Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!”), iubirea (“Atât de fragedă”, dans tematic) și, evident, momentul culminant, coborârea Luceafărului, prin jocul de torțe. Asta încercăm: în fiecare an Ziua Localității să aibă o tematică. Efortul este uriaș, din cauza repetițiilor nenumărate, pentru a pune în mișcare atâtea forțe, dar asta ne diferențiază și face ca sărbătoarea să fie unică în județ”, a declarat primarul Doru Radu.
Evenimentul a debutat cu o slujbă, în spirit tradițional, cuvintele rostite ajungând la inimile tuturor celor prezenți. Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat  anul 2019 - Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari, anul comemorării Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești), preotul paroh Gheorghe Argeșeanu, din parohia Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, a ținut un discurs cu o puternică încărcătură istorică și emoțională. Cuvintele părintelui au subliniat faptul că satul românesc este spațiul în care de-a lungul timpului s-au format valorile spirituale și culturale ale suseni 2neamului, identitatea noastră. Astfel, spune domnia sa, ”omagierea satului și a contribuției sale istorice la devenirea poporului român este o necesitate și o demnitate, satul, cu biserici și case țărănești, cu cimitire și morminte străjuite de cruci, fiind purtătorul limbajului tainic și vizibil al tradiției, oglinda sufletului românesc, în care se arată, după caz, hărnicia sau delăsarea, responsabilitatea sau indiferența. (...) Satul are un cult al pomenirii morților și al legăturii între generații mult mai profunde decât cele de la oraș, sintetizând filosofia profundă a sensului vieții și al morții.” În ciuda acestor atât de evidente dovezi că lumea rurală este enclava spiritualității noastre și că ar trebui prețuită la adevărata valoare, ”din nefericire, cea mai profundă criză pe care o resimte țăranul român este suferința dezrădăcinării și a înstrăinării prin emigrație, a diminuării solidarității dintre oameni, a propriei identități. (...) De aceea, actul liturgic nu are numai o conotație religioasă ci influențează și viața socială, aduce un sport de calitate comunității. Acolo unde există cooperare strânsă între preot, primar, învățător și medic, se creează speranță și comuniune spirituală mai intensă.”
În cadrul momentelor festive, pe scenă au urcat alături de gazda evenimentului, primarul Doru Radu, colegii primari din județ, aceștia înmânând diplome de fidelitate cuplurilor ce au împlinit 50 de ani de căsnicie, ca semn al prețuirii și respectului pentru cei care păstrează și promovează valorile tradiționale și morale.
După programul artistic - cu muzică, dansuri și scenete, punctul culminant, ca în fiecare an, a fost jocul de torțe, moment devenit deja brand al Suseniului.