valea iasuluiFără alte majorări la capitolul taxe și impozite locale, anul acesta în comuna Valea Iașului singura modificare la plata obligațiilor cetățenești este aceea privitoare la taxa de salubrizare. Conform noii politici tarifare practicate de operatorul din județ, costul serviciului de salubritate este dat de cantitatea totală de deșeuri strânsă într-o lună dintr-o localitate împărţit la numărul de locuitori. Astfel, începând din 2019, la Valea Iașului, cetățenii vor plăti o taxă de 8 lei/persoană/lună pentru colectarea deșeurilor menajere. Există și anumite categorii de cetățeni care vor plăti taxe diferențiate pentru serviciu.

# Persoanele plecate pe perioade îndelungate din localitate sunt scutite de la plata taxei sau pe perioada cât sunt plecate nu plătesc taxa pentru serviciul de salubritate;
# Proprietarii de locuințe plecați în afara țării sau cei aflați la studii plătesc o taxă anuală de 96 lei (echivalentul taxei de salubrizare pentru o persoană/an);
# Moștenitorii care nu locuiesc în imobilele de pe raza comunei, chiar și în situația în care acestea sunt degradate, dar încă nedesființate/demolate, plătesc o taxă anuală de 50 lei.
Primăria Valea Iașului intenționează să pună la punct condițiile în care se desfășoară serviciul de salubritate. În acest sens a fost defrișată vegetația forestieră de pe drumurile comunale și locale, iar din luna martie drumurile vor fi pietruite astfel încât mașina pentru colectarea deșeurilor să poată ajunge la toate gospodăriile. Aria abonaților la serviciul de salubritate a fost extinsă anul acesta la peste 95%. ”Suntem în cadrul unei acțiuni greu de realizat și anume aceea de conștientizare a oamenilor vizavi de ceea ce se întâmplă începând din 2019 în domeniul colectării deșeurilor. Principiul este clar: plătești cât arunci! Cetățenii trebuie să înțeleagă că este în beneficiul lor să colecteze selectiv. Să nu mai arunce deșeurile biodegradabile, cenușa, resturile de la materialele de construcții la tomberoane pentru că astfel și costurile serviciului de salubritate cresc. În plus, prin aceste măsuri pentru asigurarea accesului mașinilor de salubritate oferim și alte beneficii cetățenilor, spre exemplu au parte de drumuri în stare bună pe care pot ajunge acasă”, adaugă primarul Nicolae Barbu.
De 4 ani, la Valea Iașului, la stabilirea valorii impozitului pe clădiri se aplică prevederile Codului Fiscal, la plată fiind incluse acele clădiri care beneficiază de cele patru utilități: apă, canalizare, energie electrică și încălzire în sistem centralizat. Energie electrică și apă au toate gospodăriile în comuna Valea Iașului, iar pentru cele 570 de gospodării care beneficiază și de canalizare este nevoie de completarea de către proprietari a unei declarații pe propria răspundere privind existența unui sistem de încălzire în regim centralizat. Până în anul 2018, în localitate au fost identificate 350 de astfel de cazuri, pe baza documentelor completate de cetățeni.

Stație de epurare extinsă
Prin rectificarea de la finalul lui 2018, Consiliul Județean a alocat Primăriei Valea Iașului suma de 150.000 de lei pentru extinderea stației de epurare din satul Ungureni. ”Stația de epurare din satul Ungureni avea din 2010 o capacitate de 180 mc, iar acum au mai fost adăugați 36 de mc. Avem acum un ansamblu cu o capacitate de 216 mc la stația de epurare a sistemului de canalizare. Stația de epurare necesita extinderea pentru a putea prelua și satele Bărbălătești (140 de locuințe), Borovinești (250 de locuințe) și o parte din satul Ungureni (150 locuințe). Așteptăm în continuare ca Ministerul Dezvoltării să aloce finanțare pentru proiectul de extindere cu 17 km a rețelei de canalizare, extindere care ar acoperi satul Cerbureni (70%) și satele Mustățești, Ungureni și Valea Uleului (10-15%). Acesta este cel mai important obiectiv pe care îl avem în 2019, iar concretizarea lui ar însemna finalizarea, în linii mari, a rețelei de canalizare a comunei”, declară primarul Nicolae Barbu.

Proiect pentru asfaltare
Autoritățile locale pregătesc un proiect pentru asfaltarea a circa 20 de km de drumuri comunale și locale. Cei 20 de km se vor alătura altor 4 km de drumuri din comună care se află în proces de modernizare. Momentan, administrația din Valea Iașului așteaptă să vadă bugetul pentru anul în curs și urmează să identifice sursele de finanțare pentru realizarea investițiilor. Este luată în calcul accesarea fondurilor guvernamentale prin intermediul Ordonanței 114, în cadrul căreia a fost constituit Fondul de Dezvoltare și Investiții pentru lucrările de interes public, dar și depunerea proiectului într-un program cu finanțare europeană.
Începând de anul acesta intră în vigoare o decizie a Consiliului Local privind cetățenii care nu își curăță șanțurile și acostamentele din fața proprietăților. Cei care nu se ocupă de întreținerea acestor spații nu sunt amendați de autorități, Primăria efectuează aceste lucrări, însă cetățenii plătesc contravaloarea lucrărilor efectuate.  

8 Martie să aducă tuturor femeilor, odată cu primele zâmbete ale primăverii, multe realizări, îndeplinirea tuturor viselor, multă fericire şi numai bucurii. La mulţi ani!
Primăria și Consiliul Local Valea Iașului
Primar, Nicolae Barbu