Tipărire

suseniCea mai mare problemă legată de întârzierea fără precedent a adoptării bugetului este, în opinia primarului din Suseni, Doru Radu, aceea că anul acesta nu poți face estimări și previziuni, deoarece nu se știe exact formula de calcul.

”Dacă s-ar fi mers de-a lungul timpului pe un singură formulă de calcul, sigur că nu era greu să ne organizăm în funcție de media anilor precedenți. Această formulă, cu 1000 de lei pe cap de locuitor, nu este cum s-ar crede, simplă. Există în mod clar un minim, adică nu mai puțin de 2 milioane de lei vechi, indiferent de cât de puțini locuitori are comuna, dar despre limita superioară, nimeni nu dă lămuriri. Ni se iau în calcul veniturile proprii sau nu? Așadar, neavând pe ce ne baza, nu ne rămâne decât să așteptăm.”, spune Doru Radu, edilul șef din Suseni.
Participant în cadrul delegației Argeș la ședința Asociației Comunelor din România, primarul din Suseni e de părere că intențiile sunt bune, însă rămâne de văzut cum se vor pune în practică și, mai ales, în cât timp. ”Sigur, toate ideile discutate acolo sunt bune. Transformarea lor în legi, și mai ales modalitățile de implementare nu se potrivesc de obicei cu realitatea. Rezolvarea unor probleme naște alte probleme… De exemplu, ni s-au dat asigurări că până în 2020, tot extravilanul va fi cadastrat, prin acel faimos program de cadastrare gratuită, adică cu bani de la Guvern. Mă îndoiesc că de acum înainte se vor înghesui firmele de cadastru pe banii puțini care se știu. O altă problemă ar fi cu proiectele declarate eligibile, dar neintrate la finanțare guvernamentală, pentru care s-a promis  că se vor aloca fonduri din ceea ce rămâne în urma licitațiilor. Acum, că s-a modificat legea privind salariul minim în construcții și că vor trebui suplimentate sumele pentru manoperă, pentru proiectele finanțate, exact din valoarea ce rămâne în urma licitațiilor, mă tem că nu vor mai fi bani pentru alte proiecte. Deci, se iau decizii bune, dar peste ele vin legi noi, dispoziții noi, care le invalidează”, explică primarul din Suseni.
În altă ordine de idei, în localitate au început lucrări de toaletare a vegetației de pe marginea drumurilor și se va încerca și o reabilitare a infrastructurii rutiere afectată de fluctuația temperaturilor din această iarnă.

Tuturor femeilor, cele mai sincere urări de bine şi sănătate, cu prilejul primei şi celei mai frumoase sărbători a primăverii - 8 Martie!
Primăria și Consiliul Local Suseni
Primar, Doru Radu