mozaceni primarita bunIncertitudinile privind bugetul pe 2019 și greutățile întâmpinate în munca de lămurire a cetățenilor cu privire la obligațiile civice și taxele pe care le au de achitat au transformat începutul de an într-o perioadă dificilă pentru administrația comunei Mozăceni. Cu toate acestea, primărița Liana Corina Dună nu se abate de la planurile stabilite pentru continuarea procesului de modernizare a localității.

”Așteptăm cu emoție noile cifre de buget, pentru a vedea în ce măsură putem asigura cheltuielile de funcționare, noile majorări salariale, dar și ce investiții putem face anul acesta. Suntem îngrijorați cu privire la posibilitățile de plată a asistenților persoanelor cu handicap, în condițiile în care mai sunt de achitat restanțe din 2018 și este posibil ca și numărul asistenților să crească începând din acest an. O altă îngrijorare este legată de noua taxă de salubritate, care anul acesta se va mări substanțial raportat la suma din contractul inițial. De anul acesta taxa se va aplica pe cantitatea colectată, pe tonă, și nu pe persoană. În plus, trebuie dusă o muncă foarte mare cu cetățenii, un fel de educație civică în ceea ce privește strângerea selectivă a gunoiului. Mulți dintre aceștia nu plătesc acest serviciu de care beneficiază, nu au încă acea conștiință de a-și achita taxa de salubritate. Mai există și un alt aspect de care sunt nemulțumită, în sensul că noi, primăriile, trebuie să colectăm taxa pentru operatorul de gunoi, altfel spus noi suntem cei care ne confruntăm cu nemulțumirea și refuzul cetățenilor de a achita această taxă”, spune primărița Liana Corina Dună.

Sala de sport a liceului va fi reabilitată
Autoritățile din Mozăceni și-au stabilit proiectele pe care doresc să le realizeze anul acesta, bună parte dintre urmând să fie finanțate din sursă externă. În primul rând ar fi vorba de finalizarea lucrărilor de cadastru sistematic desfășurate prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară cu finanțare din fondurile ANCPI și de finalizarea lucrărilor la proiectul de introducere a canalizării în comună, susținut prin PNDL. În funcție de axele de finanțare care vor fi deschise în 2019, administrația din Mozăceni își va îndrepta atenția spre proiecte destinate asfaltării drumurilor locale, fie că e vorba de fonduri europene sau guvernamentale. De asemenea, se dorește și reabilitarea podurilor de pe raza comunei. Nu în ultimul rând, în primăvară, sala de sport a Liceului Tehnologic ”Liviu Rebreanu” Mozăceni va fi reabilitată cu fonduri locale și cu sprijinul Consiliului Județean. La rectificarea bugetară de la finalul anului, administrația județeană a alocat pentru acest obiectiv suma de 100.000 de lei.