negrasi 1Elevii școlilor din Negrași, alături de cadrele didactice și conducerea Primăriei au sărbătorit printr-un spectacol tematic Centenarul Marii Uniri. Îmbrăcați în straie populare de o rară frumusețe, cu emoție și bucurie au intonat cântece patriotice, au recitat poezii și au jucat scenete, prin care și-au demonstrat dragostea față de tradiții, respectul față de trecutul glorios și iubirea de țară. Meritul a fost deopotrivă al cadrelor didactice inimoase: Zgorțea Rodica, dir. Ionescu Mihaela, Stancu Valentina și Scărlătescu Nicoleta.

Prin cuvântul rostit în deschiderea evenimentului, primarul localității, Constantin Alexandru, a reușit să transmită mesajul cel mai important către toți cei prezenți în sala Căminului Cultural: suntem români și suntem mândri urmași ai înaintașilor: ”Ziua de 1 Decembrie este importantă pentru români, indiferent unde s-au afla aceștia. În acest an avem un prilej în plus de a sărbători: împlinim 100 de ani de când s-a înfăptuit cel mai mare vis al nostru și al generațiilor anterioare: reîntregirea neamului. Acest dar minunat ne-a fost oferit în 1918 de regele Ferdinand, regele Marii Uniri, alături de alți mari oameni de stat, care prin alegerea aliaților potriviți în Primul Război Mondial, însuflețirea armatei române și inteligența demonstrată în demersurile diplomatice pentru recunoașterea Unirii, a reușit să scrie cea mai frumoasă filă din istoria neamului - România Mare, cu Basarabia, Bucovina și Ardealul, Moldova și Țara Românească.
Astăzi nu am mai fi avut sărbători și credință dacă generațiile anterioare nu ar fi pus în cutiuța viitorului, pentru a fi dăruită generațiilor viitoare: viața lor, speranțele, respectul și iubirea. Suntem datori să facem același lucru, să adunăm valorile trecutului, să le dăm plus-valoare și să le transmitem cu grijă generațiilor viitoare! La mulți ani România!”

Focarul de pestă porcină, eradicat
La începutul lunii noiembrie, virusul pestei porcine africane a fost confirmat la patru porci dintr-o gospodărie din satul Negrași. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supravegherea autorităților, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor și a mijloacelor de transport, luându-se de asemenea măsura dezinfecţiei exploataţiei. Între timp focarul de pestă porcină a fost eradicat, iar alte cazuri de îmbolnăvire nu au mai fost semnalate, ceea ce a dus la ridicarea restricțiilor aplicate în localitate.

Dispensar finalizat
Finalul de an coincide cu finalizarea unui obiectiv de maximă utilitate pentru cetățenii comunei Negrași. Este vorba de dispensarul uman din centrul comunei, investiție aflată acum în faza dotării cu mobilier. Autoritățile locale intenționează ca până la finalul anului să mute cabinetele medicale în noua clădire, în care va funcționa și o farmacie. Investiția a fost realizată cu fonduri guvernamentale, în cadrul PNDL 2.