domnesti 1Pentru a marca împlinirea veacului de la un alt sfârșit de toamnă -28 noiembrie 1918 - Unirea Bucovinei cu România, Primăria și Consiliul Local Domnești au organizat în data de 23 noiembrie un simpozion intitulat inspirat ”România Centenar. Unire-n cuget și-n simțiri”. La Biblioteca ”Luca Paul” din cadrul Casei de Cultură din Domnești s-au adunat oameni cu dragoste de țară, români pentru care istoria nu e doar o carte, ci ”pașaportul nostru spre eternitate”, intelectuali cu care Argeșul e dator să se mândrească.

Cuvântul de bun venit al primarului Gabriel Zăvoianu se poate constitui în cel mai bun argument al evenimentului: ”Biblioteca “Luca Paul” a fost și este sanctuarul cultural al comunei Domneşti, prima bibliotecă din mediul rural, cu o vechime de 140 de ani. În locul acesta încărcat de semnificaţii multiple pentru noi, la ceas de sărbătoare pentru neamul românesc, ne-am gândit că cel mai potrivit lucru ar fi să dăm posibilitatea tuturor celor care s-au dovedit aproape de localitatea noastră să își exprime un gând îndreptat către Marea Unire. Comuna Domnești, la un veac de la Marea Unire, s-a transformat odată cu ţara! Însă trebuie remarcat că în fiecare etapă a acestei perioade tumultuoase pentru patrie, localitatea, prin  oamenii care au populat-o, a dovedit o putere uimitoare de inovare şi dorinţă de a dovedi tuturor că se poate progresa. Fie că s-a numit Popa Niţă, care prin donarea unui număr de 50 ce cărţi a înfiinţat prima bibliotecă publică din mediul rural, în anul 1875, luna lui mărţişor 25, fie că s-a numit Iosif Hiru, care în anul 1927 a donat 5.000 de lei, bani cu care s-a achiziţionat o pompă pentru stingerea incendiilor, formându-se astfel prima formaţiune de pompieri voluntari din Argeş, fie că s-a numit av. Petre Ionescu-Muscel, prefect de Muscel, cel care a creat Domneştiul modern, realizând, printre altele, primul sistem de curgere a apelor pluviale din mediul rural cu șanțuri acoperite, fie că s-a numit prof. Alfons Popescu, cel care prin reorganizarea Corului Mixt al ţăranilor din Domneşti, înfiinţează, în anul 1947, Corala „Râul Doamnei”, fie că s-a numit Dr. Teja Papahagi, cel în jurul căruia s-a înfiripat şi dezvoltat poate cel mai prestigios spital uman din mediul rural, fie că s-a numit av. Vasile Gheorghe, cel care prin abnegaţie şi stăruinţă a edificat cel mai mare aşezământ cultural din mediul rural şi exemplele pot continua, locuitorii din Domneşti au ştiut să creeze premise de dezvoltare, au știut să sădească în copiii lor mândrie şi dorinţă de depăşire. Aceasta este moştenirea pe care generaţiile trecute ne-a lăsat-o şi pe care suntem obligaţi să o sădim şi să o cultivăm urmaşilor noştri, pentru a dăinui de-a pururi ca neam şi ţară.”
Programul simpozionului a cuprins alocuțiuni ale prof dr. George Baciu și au fost prezentate lucrări cu tematică specifică, evocând momentele istorice din Marele Război, precum și episoade amănunțite ale circumstanțelor care au condus la Marea Unire și rolul instituțiilor și marilor oameni în înfăptuirea celui mai mare vis al românilor. S-au prezentat lucrări în care s-a evidențiat rolul Bisericii Ortodoxe în menținerea identității naționale, contribuția armatei române la înfăptuirea Unirii, mai puțin cunoscutul război româno-ungar din 1919-1920,  rolul Reginei Maria și al Mareșalului Averescu, poezii mai puțin cunoscute referitoare la frământările pentru păstrarea conștiinței naționale ale prof. Constantin Voiculescu, acad. Gheorghe Păun, Adrian Stănilă, George Robert Mitrache, Rodica și Marian Nicolae, istoric George Rotaru, Grigore Bogdan, prof. Maria Magda Ogrinjea, prof, Costin Comănescu, prof Cezar Bădescu.
Ce prezenți s-au putut bucura și de două lansări de carte: „România Centenar. Unirea-i lacrimă și Faptă”- o colecție de studii istorice și poezii dedicate Unirii și României, precum și “Imaginea SUA în lumea ortodoxă transilvăneană între 1853-1910 zugrăvită în paginile Telegrafului Român”, autor Bogdan Grigore.
Manifestarea s-a încheiat cu un program artistic susținut de Ansamblul de dansuri populare ”Mlădițe Sălătrucene” din Vâlcea și elevi ai Liceului ”Petre Ionescu Muscel” din Domnești.

Singur în țara mea

”Am buletin de România-ntreagă,
Mi l-a lăsat Viteazul pe mormânt
Și chiar de par sărac și fără vlagă
Hotarul țării n-am de gând să-l vând.

O iarnă mută din Siberii vine,
Mi-e sufletul un steag în trei culori,
E ger în țara care e în mine,
Chiar dacă Prutul e un pod de flori.

Mă doare gândul de-o vreme-ncoace
Și noaptea dorm pe-o margine de cer,
Istoria, străinul tot mi-o face.
Dar eu, preavechiul pe aici, îl cer
Să-mi lase dorul să doinească-n pace,
Românii, chiar de-s despărțiți, nu pier!”
George Baciu