nucsoara 1Mândri în straiele lor populare, cu emoție și evlavie, cu bucurie și recunoștință, nucșorenii s-a adunat cu mic, cu mare, la sfârșitul lunii octombrie, pentru aducerea unui omagiu înaintașilor. Evenimentul, organizat de către Primărie și autoritățile județene a avut ca punct central aprinderea ”Flăcării Centenarului Marii Uniri”, un gest simbolic al păstrării vii în inimile noastre a recunoștinței pentru sacrificiul eroilor neamului și al respectului pentru mințile luminate prin a căror voință, acum 100 de ani s-a săvârșit Marea Unire.

Discursul primarului Ion Cojocaru a punctat elocvent, însemnătatea acestui moment. ”Se știe că Nucșoara e plină de istorie, o istorie cu multă jertfă. În numele generației mele, aduc aminte că suntem datori celor care s-au dus pentru nemurirea neamului nostru, să ne ridicăm, cel puțin la nivelul demnității și sacrificiului lor. Mai suntem datori generațiilor viitoare, să ne ridicăm la nivelul aspirațiilor lor. E foarte important să realizăm că suntem trecători prin această viață. Singurele care rămân sunt faptele noastre, ce lăsăm în urmă. De aceea, rog pe fiecare, ca dimineață când se trezește să gândească cu binele înainte la ziua care urmează și să nu uite ce-a fost. Dacă nu suntem uniți în spirit și în voință, dacă nu tratăm lucrurile cu demnitate, în primul rând, numele noastre vor fi șterse din amintirea urmașilor. Mulțumesc autorităților locale, județene și naționale care au venit astăzi la Nucșoara pentru a fi împreună întru cinstire înaintașilor.
”Vă felicit pentru că ați achiesat la inițiativa Consiliului Județean Argeș. Astăzi ne celebrăm eroii de la Nucșoara datorită acestei campanii, a forului județean amintit, campanie ce poartă numele generic ”Respect pentru valorile Naționale”. Din discursul dvs, un lucru e foarte important, concluzia: speranța. Într-adevăr, speranța este aceea care trebuie să ne anime sentimentele pentru ca să putem realiza fapte care să rămână în amintirea copiilor noștri.”, subprefect Adrian Bughiu
nucsoara 2”Aprindem astăzi flacăra Centenarului  la Nucșoara, una dintre localitățile argeșene cele mai pline de istorie. Sigur, în primul rând acest ceremonial este dedicat eroilor Marelui Război, dar alături de ei îi comemorăm și ne ridicăm frunțile cu smerenie în fața sacrificiului suprem al tuturor înaintașilor ce s-au jertfit: cei din Războiul de Independență, din Al Doilea Război Mondial și, nu în ultimul rând, cei din rezistența anticomunistă de aici, de la Nucșoara. Ceea ce a făcut ca acest neam să reziste de-a lungul vicisitudinilor istoriei a fost forța cu care poporul român și-a păstrat limba și credința strămoșească, într-un cuvânt, identitatea. ” - președintele Consiliului Județean, Dan Manu.
Nu mai puțin încărcată de emoție au fost și cuvântările preoților din localitate, care au amintit faptul că de-a lungul istoriei noastre, fețele bisericești au apărat credința și pământul strămoșesc, nu doar cu vorba, ci și cu fapta; la rândul său, directorului Școlii Nucșoara a subliniat rolul covârșitor al marilor personalități ale neamului în înfăptuirea Marii Uniri: Regele Ferdinand, intelectualii vremii, marele Brătianu, dar și “voința sinergică a neamului, care a știut să beneficieze de conjunctura favorabilă după Marele Război”.
În semn de prețuire pentru jertfa de sânge a eroilor Primului Război Mondial, președintele Consiliului Județean Argeș și primarul Ion Cojocaru au înmânat familiilor celor căzuți pe front diplome de centenar.
Elevii școlii din Nucșoara au încheiat evenimentul printr-un program artistic dedicat momentului, în onoarea istoriei mărețe, scrise cu lacrimi și sânge de poporul român.
Alături de comunitatea din Nucșoara și de conducerea Primăriei prezenți la manifestări au fost și primari ai unor comune argeșene: Corbi, Berevoești, Albești de Argeș, Mușătești, Coșești, Băiculești etc.