valea iasuluiDeschiderea noului an școlar s-a făcut în cele mai bune condiții în unitățile de învățământ de pe raza comunei Valea Iașului, prin grija administrației publice locale. În ultimii ani populația școlară din localitate s-a aflat în scădere, însă începând din acest an lucrurile par să ia o turnură pozitivă, în sensul că s-au înscris mai mulți copii în învățământul preșcolar.

”Anul școlar a fost deschis la Școala Primară Mustățești, unde avem clasa pregătitoare și clasele I, II și III, cu un singur învățător care predă simultan pentru toate clasele. Numărul tot mai mic de copii din ultimii ani la clasele primare și gimnaziu a dus la crearea acestei situații. Avem totuși un număr mulțumitor de copii înscriși la Grădinița cu Program Prelungit Mustățești, 17. De asemenea, cursurile au debutat și la Școala Gimnazială Valea Iașului, unde avem de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a, cu două cadre didactice, dintre care unul la clasa a IV-a, care preia și copiii de la Mustățești. La Grădinița cu Program Prelungit Ungureni, din subordinea Școlii Valea Iașului, sunt înscriși un număr de 18 copii”, declară primarul Nicolae Barbu. Condițiile în unitățile școlare sunt dintre cele mai bune, sălile de clasă au fost igienizate, grupurile sanitare sunt amenajate la interior, este asigurată încălzirea centralizată (la Grădinița Ungureni și Școala Valea Iașului pe bază de lemne, iar la grădinița și școala din satul Mustățești pe bază de gaze). Din cei peste 280 de copiii de vârstă preșcolară și școlară din localitate, aproximativ 35% sunt înscriși în unitățile de învățământ din Valea Iașului. Alți 180 de copii învață la școlile și grădinițele din municipiul Curtea de Argeș.

Pregătiri pentru iarnă
Așa cum obișnuiește în fiecare an, administrația comunei Valea Iașului a început din timp pregătirile pentru iarnă. ”Am luat drumurile la rând, în scopul asigurării unei bune circulații pe timp de iarnă, în special pentru asigurarea serviciului de salubritate. Inclusiv în ceea ce privește îndepărtarea vegetației forestiere de pe drumurile publice am intervenit mai des, tocmai din acest motiv. Drumurile au fost reabilitate și puse la punct pentru iarnă. De luna viitoare ne vom ocupa și de achiziționarea materialului antiderapant pentru sezonul rece”, precizează primarul Nicolae Barbu.
Pe de altă parte, autoritățile locale sunt pregătite să scoată la licitație rețelele de apă și canalizare. În ședința de Consiliu Local din luna septembrie a fost aprobat caietul de sarcini în vederea concesionării acestor servicii. În paralel, reprezentanții administrației publice locale vor actualiza și redepune la Ministerul Dezvoltării Regionale două proiecte pentru introducerea rețelei de canalizare pe o lungime de 17 km, ceea ce ar însemna acoperirea cu această utilitate în proporție de 95% a comunei.  De asemenea, vor fi depuse proiecte pentru amenajarea a cinci poduri în comună și construcția unui dispensar uman în satul Mustățești. ”Suntem în pregătire avansată cu documentația, astfel încât până la sfârșitul anului să depunem un proiect pentru asfaltarea a 20 de km de drumui comunale și locale. Ne dorim să introducem întâi canalizarea și apoi să asfaltăm drumurile, de aceea am ales să întocmim acest proiect acum. Am așteptat să primim un răspuns privind finanțarea proiectului pentru canalizare. Intenționăm să începem canalizarea pe fonduri proprii, ca să putem trece ulterior la asfaltare, într-un timp cât mai util”, adaugă edilul șef din Valea Iașului.