acorAdunarea Generală a Asociației Comunelor din România, desfășurată luna trecută la București, a adus în prim plan o serie de subiecte de maxim interes pentru administrațiile publice locale și edilii acestora. Unul dintre aceste subiecte se referă la Legea salarizării unitare.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a precizat la momentul respectiv că Guvernul şi-a propus ca în 2015 să revizuiască Legea 284/2010 privind salarizarea unitară, astfel încât aceasta să fie aplicabilă din 2016. ”Ne-am propus ca în anul acesta să revizuim Legea salarizării unitare. La nivelul Guvernului, s-a creat un grup de lucru, care a fost aprobat prin memorandum, grup format din reprezentanţi ai ministerelor Dezvoltării şi Administraţiei, Finanţelor şi Muncii, astfel încât, în momentul în care scoatem o viziune clară în ceea ce priveşte modalitatea de salarizare a administraţiei publice, să intrăm în dezbatere cu dumneavoastră, cu Asociaţia oraşelor, a municipiilor, dar şi cu celelalte sectoare bugetare - educaţie, sănătate”, a spus Rovana Plumb.
Între timp, Ministerul Muncii a avansat varianta ca numărul claselor de salarizare din sistemul bugetar să fie redus de la 111 la doar 5 clase, proiectul urmând să fie finalizat până la sfârşitul anului. ”Am gândit şi avem o nouă viziune, în aşa fel încât, faţă de 111 clase de salarizare, vom avea 5 clase de salarizare, în funcţie de studiile pe care le are fiecare categorie din sectorul bugetar”, a spus Rovana Plumb, în urmă cu câteva zile la un post de televiziune, precizând că este vorba de o viziune, nu de o decizie finală. Cele cinci clase de salarizare ar urma să includă de anul viitor, conform propunerii guvernamentale, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit şcoli profesionale, fără bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurtă durată (precum asistent medical, arhivar, grefier) şi persoanele cu studii superioare de lungă durată (precum medicul, profesorul, dar şi preşedintele ţării, parlamentarul şi ministrul), pentru această ultimă categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut.

OUG care să permită primăriilor să se împrumute din Trezorerie pentru cofinanţări
La Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România, reprezentanții Ministerului Finanțelor și cei ai Ministerul Dezvoltării au anunțat că pregătesc o ordonanţă de urgenţă care să permită primăriilor să se împrumute din Trezorerie pentru plata cofinanţărilor şi a corecţiilor. ”Pregătim, împreună cu Ministerul Dezvoltării, o ordonanţă de urgenţă prin care să vă permitem să vă împrumutaţi din Trezorerie, pe o perioadă de până la 20 de ani, pentru cheltuielile de cofinanţare a proiectelor din fonduri europene, dar şi pentru plata corecţiilor, acolo unde acestea există”, au declarat oficialii Ministerului de Finanțe. De asemenea, reprezentanții Ministerului Finanțelor au precizat că în noul Cod Fiscal au fost prinse și propunerile primarilor privind impozitul pe venitul din agricultură, dar și cel din pensii, în sensul ca acestea să nu mai fie virate integral la bugetul de stat, ci să fie împărțit în cote si pentru administrațiile publice locale.

Sfintele Sărbători ale Paştelui ne oferă prilejul de a transmite reprezentanților și angajaților din administrațiile publice argeşene, tuturor cetățenilor județului, cele mai bune gânduri, sănătate, putere de muncă, alături de tradiționalul “Hristos a înviat!”
Ion Toader, președintele Asociației Comunelor din România, filiala Argeș