Tipărire

17Ziua de 15 august are o mare încărcătură pentru creştinii ortodocşi şi cei catolici, când se prăznuieşte una dintre cele mai mari sărbători ale bisericii creştine, Adormirea Maicii Domnului. De Sfântă Marie Mare, an de an, zeci de mii de pelerini din întreaga ţară ajung în judeţul Cluj la Mănăstirea Nicula, pentru a se închina Icoanei Fecioarei Maria. Nu doar proximitatea este singura legătură între sfântul lăcaş şi comuna Iclod. În acest an, credincioşii iclozeni s-au implicat mai mult ca oricând în evenimentele prilejuite de această mare sărbătoare creştină.  

Mănăstirea Nicula este un important centru de pelerinaj, în special datorită icoanei pictată în anul 1681 de meșterul Luca din Iclod. Conform unui proces-verbal întocmit de ofițeri austrieci, icoana ar fi lăcrimat între 15 februarie și 12 martie 1699. În anul 1713, guvernatorul Transilvaniei, Sigismund Kornis a dus icoana la reședința nobiliară de la Castelul Kornis la Benediugu Dejului, de unde aceasta a ajuns la Cluj. În cele din urmă, icoana se întoarce la Nicula, în bisericuța de lemn nou construită pe dealul împădurit din partea de miazăzi a satului, pentru a adăposti odorul bisericesc, acolo unde se află şi azi.
Conform unei vechi tradiţii, pelerinii veniţi din județul Sălaj, în drumul lor spre Mănăstirea Nicula, au poposit joi seara la Iclod. După ce au înconjurat Sfânta biserică și s-au închinat, au fost poftiți la o masă caldă, organizata de credincioșii din Iclod.
După slujba de priveghere, cei care au dorit s-au putut spovedi în parohia păstorită de părintele Nicu Claudiu Herinean. Pelerinii au fost găzduiți peste noapte la casele creștinilor din Iclod, iar vineri dimineață au participat la Sfânta Liturghie și s-au împărtășit cu Sfintele Taine.
Sâmbătă seara, la întoarcerea de la Mănăstirea Nicula, pelerinii au fost întâmpinaţi şi găzduiţi din nou cu căldură și ospitalitate de localnicii din Iclod.