Tipărire

sapata primarInterviu cu primarul comunei, Laurențiu Micu.
Intenția Guvernului de a finanța anul acesta cu prioritate proiectele pentru introducere apei curente și canalizării pun într-o postură dificilă primarii comunelor cu populație sub 2.000 de locuitori, cu gospodării răsfirate pe o întindere mare, cum este și cazul comunei Săpata. Costurile ridicate ale investițiilor pentru un număr relativ mic de locuitori, precum și nesiguranța că s-ar branșa un număr optim de gospodări astfel încât rețeaua să funcționeze, fac ca demersurile primarilor din aceste tipuri de localități să se soldeze, cel mai probabil, cu un eșec. Pe de altă parte, proiectele pentru modernizarea drumurilor, obiective care sunt mult mai atractive pentru cetățeni, au la fel de puține șanse să intre la finanțare, din cauza punerii accentului pe reţelele de utilități, în urma cerințelor Uniunii Europene.

- Dle primar, anul acesta prioritatea dumneavoastră era modernizarea drumurilor. Cum veți proceda acum, când proiectele pentru acest tip de investiții au căzut în plan secund?
- Ceea ce ne derutează este faptul că, de la an la an, se schimbă strategia Guvernului. De anul trecut ne tot chinuim să facem proiecte pentru drumuri, iar anul acesta aflăm că modernizarea infrastructurii rutiere nu mai este o prioritate. Este logic, într-adevăr ca, după apă, să urmeze canalizarea, iar apoi asfaltul. Dar ce șanse am eu cu un proiect, care conform estimărilor se ridică la peste 150 de miliarde de lei vechi, pentru o populație de 1.700 de locuitori, răsfirați în 8 sate, să fie declarat eligibil? Șanse aproape nule să fie finanțat! Dacă facem proiect pentru introducerea canalizării pe bucăți, costurile se ridică și mai mult - per total - din cauza faptului că trebuie gândite mai multe stații de epurare. În plus, pe bucăți nu am avea numărul optim de branșați, astfel încât sistemul nu ar putea funcționa. Evident, o să ne gândim la cea mai viabilă soluție, dar perspectivele nu sunt chiar roze pentru comuna noastră din acest punct de vedere. Sigur, repet, ca principiu sunt de acord că ar trebui întâi să avem canalizare și apoi asfalt, dar problem este că nu obținem punctajul pentru a fi finanțați.
- Ce o să faceți cu proiectele pentru modernizarea drumurilor, pe care deja le aveți pregătite?
- O să le depunem, încercând să argumentăm prin faptul că spațiul aparținând domeniului public este suficient, astfel încât în momentul în care vom introduce canalizarea drumurile nu vor fi afectate, decât pentru subtraversări.
- În cazul extinderilor la reţeaua de alimentare cu apă, cum veți proceda?
- Sunt lucrări mici, pe care le putem face în regie proprie, pentru care așteptăm ca vremea să fie propice, ca temperaturile să se stabilizeze.
- Cum au primit agricultorii din comuna dumneavoastră noutățile din domeniu privind posibilitatea accesării de fonduri pentru o paletă mai largă de activități?
- Am avut la nivelul localității o întâlnire cu reprezentanții Direcției Agricole, în care cetățenii au fost informați. Sunt câțiva interesați mai ales de programul acela cu tomatele, localnici care au solarii și care ar putea să încerce. Acum rămâne ca fiecare să evalueze costurile și beneficiile, pentru că tuturor le trebuie, pentru a se încadra în cerințe, o sursă de încălzire pentru recolte în afara sezonului, așa cum prevede acest program.

La fiecare început de martie, timpul pare că se opreşte să aducă un omagiu celor ce ne-au dat viaţă, celor ce sunt alături de noi la bine şi la greu. Sănătate, fericire şi numai bucurii tuturor femeilor!
Primăria şi Consiliul Local Săpata
Primar, Laurenţiu Micu